Beyaz Benek Hastalığı
Beyaz benek ( ich , White Spot ), tıpkı yaygın adı gibi, balığın her yerinde küçük beyaz lekeler şeklinde kendini gösteren, teşhis edilmesi en kolay akvaryum balığı hastalıklarından biridir.
Tropikal balıklarda en yaygın olanıdır, ancak Japon balıkları da bu hastalığa yakalanabilir ve deniz balıklarındaki beyaz noktaya aslında farklı bir parazit neden olur.
Herhangi bir tropikal tatlı su balığı herhangi bir zamanda beyaz benek hastalığına yakalanabilir, ancak " makrakanta , challanger köpek balığı " gibi bazı türler buna özellikle duyarlıdır.
Beyaz Benek ( Whitespot ) temelde stresle ilişkilidir, bu nedenle yeni satın alınan veya ithal edilen balıklar, çok soğuk suya maruz kalan balıklar veya amonyak ve nitrit nedeniyle düşük su kalitesine maruz kalan balıklar tarafından sıklıkla yakalanır. Zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahiptirler. Yani beyaz benek görürseniz yapmanız gereken ilk şey su sıcaklığını kontrol etmek, ardından amonyak, nitrit, pH ve nitrat testleri yapmaktır. Aynı zamanda ikincil bir enfeksiyon da olabilir.
Onu ne kadar erken yakalayıp tedavi ederseniz, tedavi o kadar etkili olur ve umarız tek hücreli parazit nedeniyle hiçbir balığınızı kaybetmezsiniz. Beyaz benek genellikle yüzgeçlerde başlar, dolayısıyla küçük, toz şeker tanesi büyüklüğünde noktalar varsa, onları görür görmez tedavi etmelisiniz.
Etkili tedavi için birkaç adım vardır:
Kötü su kalitesi stres faktörlerinin en önemlilerindendir. Hastalığın başlaması ve salgın hale gelmesinde büyük rol oynar. Derhal test edin ve sonuca göre suyunuza müdahale edin.
Su değişimi yapın, dip çekim sifonu yardımıyla zemin materyalinizi kararak temizleyin.
Suyun sıcaklığını arttırın. Balık Türünüze göre 28-32
Sıcaklığı arttırmak parazitin yaşam döngüsünü hızlandırır ve tedaviyi daha hızlı hale getirir.
Bir dizi ticari Beyaz Benek hastalığı için ilaçlar mevcuttur. (Seachem Cupramine , Sera Costapur , Sera Mycopur , Brightwell Cuprion ,vb.)
Bu ilaçların etkisini emip çıkaracağından filtre malzemeniz olan karbonu çıkarın ve varsa UV sterilizatörünü kapatın. UV sterilizasyonunun kendisi beyaz beneğin tanktan tanka geçmesini önlemede etkili olabilir, ancak etkili olması için çok fazla güçlü UV'ye ve çok yavaş akışa ihtiyacınız vardır ve birçok tatlı su akvaryumu UV sahibi hala hastalığa yakalanabilir.
Bu tür ilaçların içeriği genellikle kompleks vitamin, antiseptik, bakır, formalin, v.b. kimyasallar içerir.
Kullanacağınız ilaç beyaz benek türüne, hastalığın seviyesi ve balığınızın cinsine göre seçilmelidir. Bu konuda yine tarafımıza danışmanızı öneririz.
Formalin ve Malakit Yeşili (FMG) kullanmak veya
Tedavi esnasında akvaryum ışıklarını kapalı tutmak veya akvaryumu karartmak önemli adımlardan biridir. Balığınız uyku halinde stressiz , sakin bir tedavi süreci geçirir.
Lekelerin kaybolması birkaç gün sürebilir.
Beyaz benek solungaç fonksiyonunu etkileyebileceğini unutmayın; bu nedenle herhangi bir balık hastalandığında günde 24 saat hava taşı çalıştırmanız tavsiye edilir. Beyaz beneğe karşı mücadelenize yardımcı olacak.
Akvaryumun maksimum hacmini (uzunluk x genişlik x yükseklik) cm cinsinden hesaplayın ve ardından 1000'e bölerek litre cinsinden hacmini bulun. Akvaryuma aşırı doz vermeyin. Bazı beyaz benek tedavilerinin, talimatlara göre birkaç gün boyunca uygulanması gereken kaba bir tedavi olduğunu unutmayın.
Tüm balık ilaçlarını güvenli bir yerde, çocuklardan ve hayvanlardan uzakta saklayın.