Biktili Akvaryum Planlama...
05-06-2024
11:49
Bitkili Akvaryum Planlama
Bitkili tanklar, hobicilerin doğanın güzelliğini dengeli bir ekosistemin faydalarıyla birleştirmelerine olanak tanıyan, akvaryum hobisinin popüler ve hızla büyüyen bir segmentidir. Geleneksel bir akvaryumun aksine, canlı bitkiler birincil odak noktasıdır ve balıklar genel etkinin bir aksanı veya tamamlayıcısıdır.
Akvaryumdaki Canlı Bitkilerin Faydaları:
Balık atıkları, yenmemiş yiyecekler ve organik döküntüler tarafından üretilen besinleri kullanarak su kalitesini artırır ve alg büyümesini önlemeye yardımcı olurlar.
Gündüz saatlerinde balıklar tarafından kullanılan ve pH'ın dengelenmesine yardımcı olan oksijen üretirler. Balıklar da bitkilerin besin kaynağı olarak kullandığı CO₂ salgılar.
Balıklar kendilerini güvende hissetme eğilimindedir, bu da onları açıkta kalmaya ve daha canlı renkler geliştirmeye teşvik eder.
Bitkiler birçok balık türünü yumurtlamaya teşvik eder ve yeni yumurtadan çıkan yavrulara büyürken saklanabilecekleri bir yer sağlar.
Bitkili Akvaryum Planlama:
Bitkilendirilmiş tankların bakımı geleneksel akvaryumlara göre daha az zahmetlidir, ancak uygun planlama gerektirirler. Tank boyutlarına, aydınlatmaya, alt tabakaya, gübrelere ve bitki ve balık türlerinin seçimine özel dikkat gösterilmelidir. İyi planlanmış ve bakımı yapılmış bitkilendirilmiş bir akvaryum yıllarca keyif ve rahatlama sağlayacaktır. Haydi başlayalım!
Canlı Bitkiler için Akvaryum Seçimi
Beslemek istediğiniz bitki - ve balık - türlerini düşünün ve ardından ihtiyaçlarına en uygun akvaryumu seçin. Bitkili bir tank kurmak için hemen hemen her boyutta akvaryum kullanılabilir, ancak daha uzun tanklar belirli bitki türleri için daha güçlü aydınlatma gerektirir.
Bitkili Akvaryum Aydınlatması
Su bitkilerinde başarının anahtarı doğru ışık yoğunluğu ve spektrumunu kullanmaktır. Spektral çıkış 6500 ila 8000 Kelvin arasında olmalıdır. Yoğunluk bitki türlerine ve su derinliğine bağlıdır. Kaliteli ışık seçimi, su bitkileri için istenen spektrumu sağlamada etkili olacaktır. Bunun yanı sıra karartma özellikleri ve doğal bir gündüz / gece döngüsünü taklit etmek için otomatik gün doğumu / gün batımı simülasyonlu ışık daha çok tercih edilebilir.
“Galon başına watt” terimi genellikle bitkilendirilmiş bir akvaryum için en iyi ışığı seçmek için kullanılır. Watt, bir ışığın ne kadar elektrik kullandığını tanımlar, ne kadar ışık enerjisi ürettiğini değil. Tamamen doğru olmasa da, standart floresan ışıklar için kullanılabilir bir formüldür. HO T5 ve LED aydınlatmanın piyasaya sürülmesiyle, bu karşılaştırma artık farklı aydınlatma platformlarında çalışmamaktadır. PAR (fotosentetik olarak aktif radyasyon), bitkiler için akvaryum aydınlatmasını derecelendirmenin daha iyi bir yoludur.
Su bitkileri düşük, orta ve yoğun ışık gerektiren gruplara ayrılabilir. Mevcut bir akvaryuma bitki ekliyorsanız, yerel su ürünleri mağazanızdaki uzmandan sahip olduğunuz ışıkla uyumlu bitkiler önermesini isteyin. Alternatif olarak, yetiştirmek istediğiniz bitkileri seçin ve onların ihtiyaçlarını karşılayan bir ışık satın alın. Standart floresan ve HO T5 ampulleri akvaryum bitkilerine özel ampullerle değiştirdiğinizden ve ampulleri her 10 ila 12 ayda bir değiştirdiğinizden emin olun.
Bitkili Akvaryum için Substrat
Köklü bitkilerde başarı için uygun alt tabakanın seçilmesi çok önemlidir. Kaba kum veya ince çakıllar en iyi sonucu verir. Çakıl taşlarından veya büyük, tıknaz çakıllardan kaçının (burada ve orada biraz vurgu için tamam, ancak ana substrat olarak değil). Sağlıklı bitki büyümesini teşvik etmek için demir ve diğer minerallerle aşılanmış bitkiye özel çeşitli substratlar mevcuttur. Bazılarının pH'ı tamponlama ve suyu yumuşatma gibi ek faydaları vardır, her ikisi de birçok bitki türü için arzu edilir. Ayrıca standart akvaryum kumu veya ince çakıl kullanabilir ve gereken yerlere bitki besin tabletleri ekleyebilir veya bitkiye özgü substratlarla katmanlayabilir/karıştırabilirsiniz. Mercan veya dolomit substratları kullanmayın, çünkü bunlar yavaşça çözülür ve pH ve alkaliniteyi istenen seviyelerin üzerine çıkarabilir.
Bitkili Akvaryum Su Kimyası
Su kimyası bitkiler için önemlidir. Genel olarak, 6,8 ila 7,8 arasında bir pH değerine sahip orta derecede yumuşak suda en iyi sonucu verirler. Musluk suyunuz son derece sert veya yüksek pH değerine sahipse, eser mineraller ve tamponlar eklenmiş ters osmoz veya deiyonize su kullanmayı düşünün.
Bitkili Akvaryum için Besinler ve Gübreler
Su bitkileri büyümek ve en iyi renklerini geliştirmek için demir, magnezyum ve potasyumun yanı sıra diğer makro ve mikro besinleri de kullanır. Bazı bitkiler öncelikle yapraklarından beslenirken, diğerleri kökten beslenir. Bazı bitkiler her ikisini de yapar. Kökten beslenenler için akvaryumunuzu kurarken zenginleştirilmiş bir bitki substratı kullanın veya düzenli olarak köklerin etrafına gübre tabletleri yerleştirin. Yapraktan beslenenler için ise sıvı gübreleri haftalık olarak dozlayın. Dekoratif salyangoz veya cüce karides besliyorsanız bakır içeren sıvı gübreler kullanmayın, çünkü bakır onlar için zararlı olabilir.
Bitkili Akvaryumlar ve CO2
Bitkili Akvaryumlar ve CO2
Mineraller ve gübrelerin yanı sıra bitkiler büyümek için karbon da kullanır. CO2 kullanımı önemli bir taahhüt olabilir, ancak bitki büyümesi ve rengi üzerindeki etkisi dramatiktir ve çabaya değer. Otomatik sistemler kullanımı en kolay olanlardır, ancak daha uygun fiyatlı kendin yap sistemleri kurmak zor değildir. Sıvı karbon takviyeleri de mevcuttur. CO2 veya sıvı karbon eklerken, daha hızlı bitki büyümesine ayak uydurmak için sıvı ve tablet besin dozajını artırmak gerekebilir.
Bitkili Akvaryum İçin Canlı Bitki Seçimi
Bitkilendirilmiş bir akvaryum canlı bir sanattır ve düzenini tasarlamak dikkatli bir düşünce ve planlama gerektirir. Bitki ve sert zemin - kayalar ve dalgaların karaya attığı odunlar - düzeninin kaba bir taslağını çizin. Sert zemini kurduktan sonra, Vallisneria veya Sagittaria otları gibi uzun bitkilerle veya hızla büyüyen kök bitkilerle arkadan başlayın. Ortada Amazon Kılıçları, büyük Anubias veya kaplan zambakları gibi gösterişli türler ve ön planda kısa Cryptocorynes, cüce Anubias, yosunlar gibi düşük profilli bitkiler kullanın. Büyük geniş yapraklı türlerin etrafında, büyüdükçe daha küçük bitkilerin ışığını engellemelerini önlemek için yeterli boşluk bırakın.
Bitkili Akvaryum için Balık Seçimi
Daha önce de belirtildiği gibi, balıklar bitkilendirilmiş bir akvaryumda ana özellik değil, bir vurgudur. Tankın genel havasını ve karakterini tamamlayan türleri seçin. Daha küçük akvaryumlarda, tetralar veya rasboralar gibi okul balıkları, koçlar ve Apistogramma cüce çiklitleri ile birlikte iyi seçimlerdir. Orta ve büyük ölçekli akvaryumlar için Kongo Tetraları, Kribensisler veya Gökkuşağı balıklarından oluşan bir koleksiyon düşünülebilir. Discus ve Melek balıkları 250 litre veya daha büyük akvaryumlar için mükemmel seçimlerdir. Dip temizleyiciler arasında Corydoras kedi balığı, Otocinclus ve bazı yosun yiyici türleri yer alabilir. Bitkilerinizi yiyecekleri için Tinfoil Barbs, Silver Dollars ve plecostomus gibi otçul balıklardan kaçının!
Bitkili Akvaryumda Dengeyi Bulmak
Bir akvaryumu ilk kurduğunuzda biyolojik denge yoktur. Bunun sağlanması haftalar, hatta aylar alır ve bu arada işler mükemmel gitmeyebilir. Bitkili akvaryumlar da farklı değildir ve aslında gübre, CO2 ve güçlü aydınlatma kullanılarak daha da karmaşık hale getirilebilir. Güçlü ışık hızlı bitki büyümesine neden olur, bu da gübre ve CO2'ye olan talebi artırır. Çok fazla gübre eklemek alg patlamalarına ve çok fazla CO2 eklemek pH'da dalgalanmalara neden olabilir.
En iyi yaklaşım yavaş başlamak, besinleri küçük miktarlarda eklemek ve sabırlı olmaktır. Eğer değişiklik yapacaksanız, küçük değişiklikler yapın ve etkilerini değerlendirmek için en az 2 hafta bekleyin. Tutarlı olun, ışıklarınızı bir zamanlayıcıya koyun, besinleri sadakatle dozlayın ve ani sert değişiklikler yapmayın.