Tropikal Balık Akvaryumu Kurarken

05-06-2024 11:16
Tropikal Balık Akvaryumu Kurarken

“Tropikal Topluluk”, Amazonlar, Amerika, Asya, Papua Yeni Gine, Madagaskar, Hindistan, Sri Lanka, Tayland ve hatta Kuzey Afrika gibi dünyanın dört bir yanındaki tropikal iklimlerde tatlı su yollarında yaşayan balıkların bolluğunu tanımlamak için kullandığımız bir terimdir. Bu balıkların çoğu benzer su parametrelerinden ve ortamlardan hoşlansa ve harika tank arkadaşları olsalar da, özel Akvaryum sakinleriniz için uygun tank arkadaşları konusunda her zaman bizimle konuşmanız önerilir. Genel olarak, Tetralar, Rasboralar, Danio, Canlı Doğuranlar, Corydoraslar ve cüce türler gibi küçük balık türleri küçük akvaryumlar için uygunken, bazı büyük Guramiler, Discuslar, Melek balıkları, köpekbalıkları ve kedi balıkları daha büyük akvaryumlar için uygundur. Balıklarınızın özel ihtiyaçları hakkında bizimle sohbet edin, hepsi benzersiz şekilde farklıdır!

 

 

 

IDEAL SU KOŞULLARI
Özellikle yeni bir akvaryumda, akvaryum ilk birkaç hafta içinde döngüye girerken su parametrelerinizi anlamak ve farkında olmak her zaman önemlidir. Balıklarınızın istikrarlı, sağlıklı ve temiz bir ortamda yaşamasını sağlamak için akvaryumunuzun nasıl çalıştığının ve atıklarla nasıl başa çıktığının farkında olun. Test kitlerini kullanıyor ve öneriyoruz, Tatlı Su test kiti ana temel ölçülmesi gereken su değerlerinde size yardımcı olacaktır . Her akvarist  için test kiti kullanmak faydalıdır.

 

Su Değerleri
Su düzenleyici akvaryumunuzun sağlığı için gereklidir, musluk suyundaki kimyasalın 48 saat içinde güneş ışığında buharlaştığı günler geride kaldı, bugünlerde ne yazık ki buharlaşmayacak kimyasallar ekleniyor ve kimyasal olarak klor giderme gerekli. Su düzenleyici kullanmak balık sağlığı için, daha da önemlisi faydalı bakterilerinizin güvenliği için çok önemlidir. Musluk suyunuzun klorunu daima giderin. Sizin ve akvaryumunuz için hangi su düzenleyicinin doğru olduğunu seçmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

pH

pH değeri, sudaki hidroksil konsantrasyonu seviyesine göre hidrojen ölçüsüdür (çok mu kafa karıştırıcı?). Esasen, suyun ne kadar asidik veya alkali olduğunun bir ölçüsüdür. Ölçek 0-14 arasında değişir ve 7.0 nötrdür. Ölçek logaritmiktir ve her adım bir önceki adımdan on kat daha büyüktür. Örneğin: 8.0 değeri 7.0 değerinden on kat daha alkali, 9.0 değeri 7.0 değerinden 100 kat daha alkali ve 6.0 değeri 7.0 değerinden on kat daha asidiktir. pH, balığın ne kadar rahat olduğu ve yaşamı desteklemek için iç kimyasal reaksiyonlarını nasıl düzenledikleri konusunda önemli bir rol oynar.Tropical türler için uygun pH balığın türüne göre genellikle 6.0-7.5 değerleri arasındadır.

Karbonat Sertliği

İdeal olarak akvaryumunuzdaki karbonat sertliği seviyesi 120 ppm'de tutulmalıdır. Karbonat Sertliği sudaki Karbonat ve Bikarbonat seviyesidir. Suda çözünmüş karbondioksit, kalsiyum ve magnezyum ile reaksiyona girerek karbonatları oluşturur. Atıkların parçalanmasından ve karbondioksitten kaynaklanan asitler sudaki karbonat sertlik değerini düşürerek Ph değerini değiştirir. 

Genel Sertlik

En iyi 'eser' elementler olarak tanımlanan kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, sülfatlar ve klorürler. Bunlar bir ekosistemde yaşamın sürdürülmesi için gereklidir. Bunlar da biyolojik atıkların parçalanmasındaki asitlerden etkilenir ve düşük olduğunda Ph'ı değiştirebilir.  Akvaryumunuzdaki genel sertlik için ideal değer 80ppm ile 260ppm arasındadır.

 

Atık Seviyeleri

Bir akvaryumun çevrimi başlangıçta dengesiz ve bazen toksik olabileceğinden, canlı biyo kültür veya sıvı bakteri kültürü gibi ürünler kullanmanızı öneririz, bu, balık atıklarınızı parçalayacak yararlı bakteri büyümesini ve artışı sağlar.

Amonyak

Balık atıkları, yüksek seviyelerde çok hızlı bir şekilde toksik hale gelen Amonyak oluşturur. İdeal seviye 0-0,25 ppm'dir.

Nitrit

Nitrit oluşturan bakteriler (Nitrosomalar) geliştikçe, amonyak Nitrite dönüştürülecektir, bu amonyak seviyelerinin düşmeye başlayacağı için rahatlatıcı olsa da, bu bakterilerden üretilen atık, yüksek seviyelerde toksik olabilen Nitrit üretecektir. İdeal seviye 0 ppm'dir.

 

Nitrat

Nitrat oluşturan bakteriler (Nitrobaktörler) geliştikçe, nitrit seviyeleri azalacak ve nitrat seviyeleri artacaktır. Amonyak ve nitrit seviyeleri olmadığında ve nitrat seviyeleri yavaşça yükseldiğinde, zamanla nitratın birikeceğini (akvaryum ortamında nitrat emen bakterilerin varlığını sürdürmesi neredeyse imkansızdır) ve nitratın da yüksek seviyelerde toksik hale geleceğini unutmayın. Her iki haftada bir %35-45 oranında kısmi su değişimi bu seviyelerin seyrelmesine yardımcı olacaktır. İdeal seviye 20 ppm'in altındadır. Akvaryum zemin materyalinizi sifonlama yardımı ile temizlemek her zaman su değişiminde önerilir.

Fosfat

Tüm akvaryumlarda bulunan fosfat, organik veya inorganik formlardan, çürüyen balıklardan, bitkilerden veya atıklardan gelebileceği gibi kimyasallar, gıdalar yoluyla da artabilir. Fosfatlar balıklarınızı strese sokmak ve bağışıklık sistemlerini düşürmekle kalmaz, aynı zamanda alg patlamalarına da neden olabilir. Fosfat içeren kimyasallar veya pH düzenleyiciler kullanmadığınızdan emin olun. Su değişimleri fosfat birikimini seyreltir, güvenli bir seviye 0,5 ppm'in altındadır.

 

 

AYDINLATMA

Vahşi doğada, bu balıkların yaşadığı su yolları yaklaşık 6-8 saat filtrelenmemiş veya yüksek yoğunluklu aydınlatmaya sahip olacaktır. Bunu zamanlayıcılı (zaman ayarlı priz) aydınlatmanızla sağlayabilirsiniz. Akvaryumu ışığınızı evde olacağınız saatlere göre ayarlayabilirsiniz. 8 saatten fazlası aşırı yosun büyümesine yol açabilir.

ISITMA

 

Tatlısu Tropikalleri 24-26C arasında sabit bir sıcaklığı tercih eder. Discuslar 26 - 29C'de biraz daha yüksek bir sıcaklığı tercih ederler. Sıcaklıklarınızı iki kez kontrol etmek ve olası dalgalanmaları izlemek için her zaman bir termometre kullanın. Balıklar ekto-termiktir ve kendi vücut ısılarını üretemezler, akvaryumunuzu ısıtmak için termostat ayarlı bir Akvaryum Isıtıcısı kullanmak önemlidir, 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.