1- Işığınız 8 saatten fazla açık kalmamalı ve arızalı aydınlatma, floresanlarınızı değiştirmelisiniz. (Yosun problemi ortaya çıkabilir.
2- Her hafta akvaryum dip çekme ve tahliye sifonu kullanarak %25-30 oranında su değişimi yapmanız, sağlıklı bir tank için önemli ihtiyaçlar arasındadır. Değişim suyunuzu 1 gün öncesinden kullandığınız bidonun ağzı açık bir şekilde dinlendiriniz. Ayrıca bidonun içerisine hava motoruna bağlı bir hava taşı atılarak oksijen miktarının arttırılması su kalitesini arttıreacaktır. Bu esnada değişim suyuna su düzenleyicinizi gerekli oranda ekleyiniz.
3- Kumun yapısını çok fazla deforme etmeden yüzeysel şekilde dip çekimi yapınız (kum tabanının bozulması, kum tabanındaki biyolojik dengenin bozulmasına neden olabilir.
4- İç filtre kullanıyor iseniz, filtre süngerini , filtrenin kirlilik oranına bağlı olarak 1-3 hafta arasında, su değişimlerinde akvaryumdan aldığınız değişim suyu ile yıkayınız. (filtre malemelerini çeşme suyu ile YIKAMAYINIZ. Çeşme suyundaki klor bakterilerinizin ölmesine neden olabilir)
5- Dış filtre kullanıyor iseniz, yine kirlilik oranına bağlı olarak filtrenizi 4-8 ay arasında temizleyiniz. Temizlik esnasında mekanik filtrasyon materyellerini ve biyolojik filtrasyon materyellerini akvaryumdan alınan değişim suyu ile nazikçe temizleyiniz ve gerekliyse yenileyiniz. Özellikle filtre elyaflarını her temizlik işleminde yenileyiniz.
6- Yemlemede balıkların yem yediklerini görünüz, dibe düşmeyecek şekilde, azar azar, balığın 30-60saniyede tüketeceği kadar yemi farklı bölgelere dağıtarak yemleme yapınız.
7- Balıklarınızı en az 2 çeşit yem ile besleyiniz. Sürekli aynı yem ile beslemek balıklarınızda gelişimi durdurma, durgunluk , sindirim bozuklukları veya pigment eksikliği gibi sorunlara yol açabilir.
8- Balıklarınızın üremesi, renklenmesi ve sağlıklı gelişmeleri için vitamin, mineral ve tuz katkılarını su değişimlerinde periyodik bir şekilde ekleyiniz.