1000 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO VE 12 AY TAKSİT İMKANI!
1000 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO VE 12 AY TAKSİT İMKANI!
1000 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO VE 12 AY TAKSİT İMKANI!
Dış Filtre & Harici Filtre Kurulumu

Dış Filtre & Harici Filtre Kurulumu

Mar 26, 2025
Filtre Bakımı ve Verimli Filtreleme Rehberi

Filtrelemenin Verimliliğini Artırmanın Yolları

Filtrede Bakteri Kolonizasyonunu Artırma Yöntemleri

Filtrede ne kadar çok filtre bakterisi kolonize etmeyi başarırsak, filtreleme o kadar etkili olacaktır. Çalıştırmadan sonra filtrede mümkün olan en yüksek bakteri sayısı nasıl sağlanır?

1. Bakteri Dozlaması ile Kolonizasyonu Hızlandırma

Bakteriler filtreyi yaklaşık 5 hafta içinde kolonize edecektir. Ancak, bir doz bakteri bunu önemli ölçüde hızlandıracaktır. Akvaryuma döküldükten sonra, bakteriler bir hafta içinde filtreyi dolduracaktır. Ayrıca her filtre temizliğinden sonra dozlama yapmanızı öneririz. Çok yüksek kalitede olan Seachem Stability, Oase Boost Bacteria, Sera Nitrivec gibi bakterileri tavsiye edebiliriz.

2. Mevcut Filtre Malzemesini Yeni Filtreye Aktarma

Mevcut bir filtreniz varsa, halihazırda çalışmakta olan filtreden bir miktar filtre malzemesini yeni filtreye koyun ve ardından şişedeki bakterileri ekleyin.

3. Filtreyi Gece Boyunca Kapatmaktan Kaçının

Filtreyi asla gece boyunca kapatmayın. Filtredeki bakterilerin oksijene ihtiyacı vardır ve filtreyi kapattıktan bir saat sonra oksijen tükenmeye başlar, bu nedenle bakteriler hızla ölmeye başlayacaktır. Filtreyi gece boyunca kapatırsanız, filtrede hiçbir bakteri birikmez ve sudan hiçbir toksik madde giderilmez.

4. Filtreyi İlk 4 Hafta Takip Edin

Filtrenin ilk 4 hafta boyunca %100 çalışmadığını unutmayın, bu nedenle suyu daha sık değiştirebilir veya akvaryuma çok fazla balık koymayabilirsiniz. Sıvıdaki bakteriler bu süreci önemli ölçüde kısaltacaktır.

Filtre Malzemeleri Seçimi ve Düzenlenmesi

Filtre malzemelerini seçmenin amacı, filtre bakterileri için mümkün olan en iyi ortamı sağlamak ve mümkün olduğunca çok sayıda bakteriyi filtreye almaktır. Malzemeler arasında ne kadar bakteri tutabilecekleri konusunda büyük farklar vardır.

1. Gözenekli Filtre Malzemeleri Kullanımı

Filtreye Sera Siporax, Oase Pearl Media, Eheim Substrat Pro, Seachem Matrix gibi gözenekli bir filtre malzemesi yerleştirin. Bu, filtrenin kalbi olarak görev yapacak ve çoğu bakteriyi barındıracaktır.

2. Filtreyi Düzenleme ve Tıkanmayı Önleme

Bu gözenekli ortamın atıklarla tıkanmasını önlemek için, önce en kaba döküntüleri yakalamak için filtreye filtre köpüğü veya seramik halkalar yerleştirin. Gözenekli malzemeleri makul ölçüde temiz tutun.

3. Kimyasal Filtrasyon ile Su Kalitesini Artırma

Filtrasyonun sonunda, amonyak ve üreyi emen ve esas olarak bulanıklığı da gideren bir file içinde Karbon, Zeolit, Fosfat Emici, Nitrat Emici malzemeler ile kimyasal filtrasyon yapılmasını tavsiye ederim, böylece su bulanıklık belirtisi olmadan berrak olur. Ayrıca köklerin neden olduğu sudaki kahverengi renk değişimini de giderir.

4. Beyaz Filtre Yünü Kullanımı

Son adım olarak isteğe bağlı olarak beyaz filtre yünü, elyaf kullanabilirsiniz. Bu, en ince mekanik kirlilikleri giderecektir. Ancak düzenli olarak değiştirilmelidir.

Filtre Bakımı ve Temizliği

Filtrenin düzgün çalışması için düzenli olarak temizlenmesi ve bakımının yapılması gerekir. Tavsiye ediyoruz:

1. Filtre Malzemelerinin Yıkanması

Filtreyi her 3-4 ayda bir açın ve tüm filtre malzemelerini bir kova içinde akvaryum suyunda yıkayın. Klorun içindeki bakterileri yok etmemesi için akvaryum suyu kullanmak daha iyidir. Daha rahat kullanım için filtre ağları kullanabilirsiniz.

2. Kimyasal Filtre Malzemelerini Değiştirme

Kimyasal filtre malzemelerini değiştirin.

3. Elyaf Filtreyi Değiştirme

Filtre elyafı kullanıyorsanız, yenisiyle değiştirin. Diğer filtre malzemelerinin değiştirilmesine gerek yoktur, sadece akvaryum suyu ile yıkayın.

4. Hortum Temizliği

Aynı zamanda bir hortum temizleme fırçası alın ve hortumları bununla filtreden temizleyin. Bu, filtreden yeterli akış sağlanmasına büyük ölçüde yardımcı olacak ve hortumlardaki kalıntıları azaltacaktır. Hortumların kayabileceğinden endişe ediyorsanız, bunları tutacaklarla filtreye tutturabilirsiniz. Ayrıca akvaryumdaki giriş ve çıkış borularını temizlemek için bir fırça kullanın.

5. Pervane Temizliği

Her altı ayda bir, pervaneyi temizleyin ve pervaneyi tutan lastikleri değiştirin.

Paylaş: